Vůně provází člověka od nepaměti. Máme kolem sebe květiny a stromy, které přirozeně poutají naši pozornost nejen svým vzhledem, ale i vůní. Od toho je již jen krok ke zkoumání toho, jak na nás květiny působí... Zabývali se tím dávno ve starověku, kdy vůně květin, bylin, dřev a pryskyřic používali jako dezinfekci, jako ochranu před zlými duchy, ke změnám vědomí, jako dary bohům či zemřelým...

Samotný název aromaterapie, tedy terapie vůní, je pojem  z 20. století.

Vůně používáme ve formě svíček, vonných tyčinek, vykuřovadel, či éterických olejů.

Protože vůně působí opravdu do hloubky a ne jen na fyzickou část těla, ale především na psychickou a další jemnohmotné, je zapotřebí pohlídat si kvalitu.

Svíčky

Běžné svíčky jsou z parafínu. Jejich hoření produkuje malé množství CO2, vytváří nepříjemné saze a mohou být dokonce karcinogenní (především při vyšší koncentraci v nevětraných místnostech). Při jeho hoření vznikají zdraví škodlivé látky jako acetaldehyd, formaldehyd, toluen, benzen či akrolein. Úplně nejhorší jsou nejlevnější svíčky z málo čištěného parafínu, zvlášť když obsahují ty nejlevnější umělé vůně a barviva. Řešením je používat svíčky z rostlinných olejů, k dostání jsou ze sójového oleje a také z palmového. Originálním počinem je výroba svíček z použitého slunečnicového a olivového oleje, který se sbírá v restauracích - The greatest candle in the world.

Vonné tyčinky

Jejich domovem jsou země jako Tibet, Čína, Indie a Japonsko. U nás se jejich používání rychle zabydlelo, bohužel zapomínáme na kvalitu. U mnoha tyčinek není uvedeno přesné složení, při jejich spalovaná vzniká nežádoucí dým a zápach, a pak není naplněn jejich léčivý účel. Italské vonné tyčinky Golden Lotus vznikly ve spolupráci se skupinou rodin v Indii, které ručně vyrábí jedny z nejlepších vůní a poskytují svým zákazníkům svěží a čistý produkt. Vyrábějí se s použitím čerstvých surovin - dřev, pryskyřic, bylin, esenciálních olejů, jakož i medu. Tzv. medová masala se následně ručně roluje na bambusové tyčinky. Z nabídky vůní jako santal, vanilka či ambra si jistě vyberete.

Vonné oleje

Éterické (esenciální) oleje jsou silice,  které se získávají například destilací vodní parou či lisováním různých částí rostlin, květů, plodů, listů, kůry, dřeva i kořenů. Vyznačují se velkou těkavostí a citlivostí na vzduch i světlo. Proto se uchovávají v dobře těsnících obalech z tmavého skla. Na jejich výrobu je zapotřebí velké množství surovin. Každý jednotlivý éterický olej je sám o sobě malou biochemickou laboratoří a nikdy jej proto nejde nahradit synteticky. 

Při jejich používání je potřeba se řídit několika pravidly:

  • pořizovat oleje 100% přírodní, které mají uvedený český název, plný latinský název a zemi původu
  • informovat se o vhodnosti použití pro těhotné ženy a děti, při vysokém či nízkém tlaku a jiných závažných potížích
  • nepoužívat neředěné oleje na kůži (kromě tea tree oleje a levandule)

Jak se oleje používají?

Na tělo, pleť, k masážím: ředí se do základních nosných olejů, nejlépe za studena lisovaných (LZS) - mandlový, meruňkový, jojobový... Pro zdravé dospělé jedince se dávkování pohybuje mezi 7 až 9 kapkami ÉO na 10 ml oleje nosného (při použití na obličej stačí méně)

Ke kloktání: 2-3 kapky tea tree oleje do hrnečku vlažné vody (může být i se solí), zamíchat a kloktat

K inhalaci:  2-3 kapky do nádoby s horkou vodou

Do aromalampy: 5 - 15 kapek podle velikosti místnosti. Oleje se nesmí přepalovat, lampička by tedy měly být poměrně vysoká (alespoň 12 a více cm), nádobka na vodu je lepší sundavací, aby šla umýt a případně vyměnit. Stačí nechat svíčku hořet 30 - 60 minut a poté sfouknout, oleje se odpařují i z horké vody (lze dát misku s vodou a oleji na topení či kamna..)

Koupel: pár kapek rozpustit v nosném oleji (ca 5-7 na 30 ml oleje) nebo plnotučném mléce, koupel zamíchat (pouze pro dospělé)

Éterické oleje jsou k dostání v "klasické" kvalitě a variantě bio. V Bioplanetě můžete vybírat z olejů české značky Nobilis Tilia a německé Primavery z biodynamického zemědělství.

A co by nemělo chybět v domácí lékárničce (bezpečně mimo dosah dětí)? Určitě klasický tea tree olej, který využijete na štípance i drobné ranky, také lokálně na akné. V psychické rovině posiluje sebedůvěru. Levandule (angustifolia) má uklidňující a hojivé účinky, pro malé děti se více hodí lavandin super či levandule maillette, záleží na výrobci ( a u dětí je myšlena aplikace oleje rozpuštěného v nosném rostlinném oleji). Při nachlazení i močových infekcích se hodí Eukalyptus (ve variantě Radiata i pro děti od 9.týdne - u takto malých dětí lze využít pouze odpařování pomocí aromalampy nebo keramické destičky ve velmi nízké koncentraci!. V zimě nás povzbudí a rozveselí vůně citronu či pomeranče. V kuchyni najde využití pravý vanilkový extrakt.

Již připravené směsi éterických olejů mohou být krásným dárkem. Vybírají se nejlépe intuitivně podle toho, co vás osloví - může to být i popis výrobku :) Například olej ke zklidnění migrény či k povzbuzení energie. Olej S láskou je jemně ženský a afrodiziakální a Sleep therapy pomůže k lepšímu spánku...

Krásný voňavý podzim!

text: Lucie Korbová