Smažený kapr. Nebo řízek. Salát plný majonézy. Kila bílé mouky spojená s o něco menším množstvím cukru a tuků. Opravdu takhle musí vypadat Vánoce? Rozhodně nemusejí. Svátky se dají strávit i tak, aby vaším novoročním předsevzetím nemuselo být shození nadbytečných kil. A navíc i zdravě a chutně. Nevěříte?

Kapr. Případně vepřový, kuřecí nebo krůtí řízek. Vánoce přitom pojímáme jako svátky klidu a míru. A trápení zvířat k tomuto období rozhodně nepatří. Jak tedy maso nahradit tak, aby byla štědrovečerní večeře neméně chutná, a zároveň i zdravá? Zkusit můžete například veganské „maso“ od firem Proviand, Goody Foody či Zeleninový řezník. Jejich základními surovinami jsou zelenina, bylinky a koření. Tyto výrobky zakoupíte v naší prodejně. Další možností, jak nahradit tradiční masový řízek, je příprava domácích karbanátků. Například z fazolí či zeleniny. Případně si můžete vybrat z mnoha dalších výrobků – různých variant seitanu, tempehu apod.

A aby bylo večerní menu kompletně zdravé, odlehčete i bramborový salát. Vyzkoušejte například variantu s bílým jogurtem či veganskou sojanézou, kterou chuťově téměř nerozeznáte od vaječné majonézy. Další možností je také Mayonette z červené čočky (vyrábí firma Provita). Místo tradiční hořčice, která zbytečně obsahuje cukr, konzervanty apod., můžete sáhnout po zdravějších variantách, které jsou slazené medem či kvalitním třtinovým cukrem, a navíc jsou bez konzervantů.

Cukroví, neodmyslitelná součást svátků konce roku. Pokud vám z klasických receptů plných bílé pšeničné mouky, rafinovaného cukru a másla či ztužených tuků vstávají vlasy hrůzou, poradíme vám, jak všechny tyto suroviny nahradit.

Co místo pšeničné mouky? Existuje spousta variant, z nichž část je bezlepková. V naší nabídce (v kamenné prodejně i na e-shopu) najdete například tyto mouky: rýžovou, kukuřičnou, amarantovou, jáhlovou, špaldovou, žitnou, pohankovou nebo ovesnou. Vybrat si ale můžete i z méně známých druhů mouky. Patří mezi ně třeba čiroková, karobová, ostropestřecová či teffová. A jaké jsou jejich hlavní výhody? Obsahují kvalitní a zdraví prospěšné bílkoviny, sacharidy, tuky, ale také vlákninu a mnohé minerální látky.

Napadá vás otázka, jak při pečení nahradit máslo či ztužené rostlinné tuky? Odpověď je snadná. Použijte některý z kvalitních neztužených tuků. Na pečení se výrobně hodní například kokosový olej, který pečivu dodá příjemnou chuť kokosu. Další se možností jsou oleje vlašských ořechů či arašídů, díky nimž cukroví zase získá krásně ořechové aroma. Pokud vám lahodí spíše různá semínka, sáhněte po oleji lněném či sezamovém. A v případě, že máte raději chuťově méně výrazné oleje, pečte třeba se slunečnicovým.

Klasický bílý (rafinovaný) cukr, kromě toho, že sladí, nemá žádný výrazně prospěšný vliv na naše zdraví. Spíše naopak. A jak ho ve vánočním cukroví nahradit, pokud nechcete použít med? Jednoduše! Výborná je třeba sušená třtinová šťáva. Dále se nabízí xylitol, sladidlo pocházející z břízy, které se pyšní nízkým glykemickým indexem. Výbornou variantu představuje též kokosový cukr, který má kromě příjemné chuti taktéž nízký GI. A jistě vás potěšíme tím, že v naší prodejně je možné pořídit i třtinový moučkový cukr, se kterým se při pečení dobře pracuje. V nabídce máme také mnoho ovocných sirupů, které mají skvělou sladicí schopnost (a navíc i zdraví prospěšné látky). Nejen již dobře známý javorový, ale také agávový, datlový či borůvkový. Poslední dobou je ale možné narazit i na sirupy z rýže, špaldy, kukuřice či ječného sladu.

Co dalšího do pečení přidat? Samo se nabízí sušené ovoce, jako jsou rozinky, meruňky, švestky, datle, borůvky, brusinky, ale i goji, guave, papája či fíky. Velká část sušeného ovoce je navíc přirozeně sladká, takže už potom nemusíte cukroví moc doslazovat. Určitě nevynechejte ani všelijaké ořechy (lískové, vlašské, makadamové, kešu, para aj.) a semínka (len, sezam, slunečnice, dýně, konopí, chia apod.).

Autor: Zuzana Holmanová