V dubnu přichází pravé jaro ve své největší síle a energii, a díky této dynamice je to zároveň asi nejnáročnější měsíc roku. Příroda se velmi rychle probouzí a mění a v prvních zelených výhoncích najdeme tolik po zimě chybějící vitální látky. Nejvíce jsou nyní ohrožena játra, která jsou hlavním orgánem látkové výměny a metabolismu a tudíž nejvíce ovlivňují všechny orgány v těle. Játra jsou detoxikačním orgánem těla. Slabost jater s sebou přináší zhoršení schopnosti vyrovnávat se s vnějšími vlivy, proto v tomto období propukají alergie nejrůznějšího druhu, nejen na fyzické úrovni, ale i na psychické.

Mezi typické fyzické projevy slabosti patří velká svalová únava, někdy i zvýšená teplota, bledá pleť, zhoršující se vidění nebo citlivost na světlo, různé rýhování na nehtech, tlak v pravém podžebří, který stoupá nahoru, pálení žáhy a problémy se zažíváním. V duševních projevech nás pronásleduje hněv, agrese a výbušnost. Nejlépe játrům prospějeme úpravou stravy, eliminací stresu a postupném zařazování pohybových aktivit, které nás nevyčerpávají. Pokud cítíme potíže, vynecháme mléko, mléčné výrobky, nekombinujeme kávu s mlékem, vynecháme i smažená a tučná jídla, sladkosti a v neposlední řadě také alkohol (především mezi 23 a 3 hodinou, podle orgánových hodin).

Tip pro zdraví

Jak játra posílíme? Především užíváním hořčin. Nejznámějším lékem je asi ostropestřec mariánský, a to buď ve formě oleje , kapslí nebo rozdrcených semen (seženete v Bioplanetě). Olej se užívá na lžičku mimo jídlo, semena se mohou rozkousat a zapít nebo přidat třeba do jogurtu, nevařit. Taková kúra většinou trvá 4 - 6 týdnů.

Jaterní čaje s řepíkem či zeměžlučí udělají také dobrou službu, stejně jako pampeliškové listy nebo doplňky stravy s pampeliškovým kořenem, nebo různé náhražky kávy. Zařazujeme více syrových potravin, ideálně těch co začínají růst. Játrům prospěje také artyčok a čekanka, a stejně jako v březnu žlučníku různé naklíčené luštěniny.

Tip na vaření + recept

Pokud se rozhodnete vynechat nebo omezit konzumaci mléčných výrobků objevte jejich chutné "náhražky", třeba sójové dezerty nebo obilná mléka, například slaďoučké jáhelné. Skvělou službu dělají také rostlinné smetany, jejich chuť si zamilujete. Pracuje se s nimi jako s živočišnými, můžete je vařit i zapékat. Každá má trochu jinou chuť a konzistenci, takže to chce trochu zkoušení. Podrobný přehled s popisem a použitím najdete v Dobrotách.

QUICHE (čti "kiš") s pohankovou a zelenou náplní

250 g špaldové mouky, 1 vejce, 40 g máslá, 100 ml studené vody a půl lžičky soli zpracujte hnětením na pružné těsto, které nechte alespoň půl hodiny odležet v lednici.

Uvařte 100 g pohanky.
 
Z těsta vyválejte 2 mm tenkou placku, kterou vyložte vymazanou koláčovou formu včetně boků.
 
Těsto poklaďte uvařenou pohankou a na kostičky nakrájeným tempehem nebo uzeným tofu (100 g), přidejte nastrouhaný sýr (150 g) nebo veganský sýr.
 
Zalijte rostlinnou smetanou (400 ml) smíchanou se 3 vejci, rozetřeným česnekem a lžičkou soli. Do této tekuté směsi můžete přidat jarní bylinky - spařené kopřivy, pampelišky, bršlici, medvědí česnek...
 
Pečte přibližně 30 minut při 170 °C. Quiche můžete podávat teplý i vychlazený.

Tip pro krásu

Na jaře kopřivy dáváme do jídla, děláme z nich čaj, a oplachujeme si výluhem vlasy...nebo si je celý rok myjeme kopřivovým šampónem v nejlepší kvalitě :) Pokud nemáte čas na sbírání bylinek, zkuste bezoplachové kondicionéry ve spreji. Příjemně voní, vlasy jsou po nich krásné, a jejich použití zabere pár sekund. Kokosový hydratuje a dodává vlasům lesk, se zeleným čajem a měsíčkem vlasy posiluje a dodává jim objem.

Tip pro domácnost

Jak uklízet ještě více ekologicky? Používáním houbiček na nádobí i kuchyňské povrchy z recyklovaných materiálů. Ekologická houbička na nádobí Sonett vám usnadní úklid díky přírodním celulózovým a sisalovým vláknům, které si účinně poradí s přischlou nečistotou i se zbytky jídla. Mycí houbička má dvě strany: hrubší z celulózového vlákna, která účinně odstraní hrubé nečistoty, a jemnou ze sisalu a recyklovaných PET láhví, která spolehlivě odstraní i ty nejmenší nečistoty. 

Díky přírodnímu složení můžete houbičku použít opakovaně. Vždy, když je špinavá, vyperte ji na 50°C v pračce a bude znovu připravena k použití. Díky složení z přírodních a recyklovaných materiálů je houbička šetrná k přírodě a navíc díky možnosti opakovaného použití ušetří i vaši peněženku.
 
Nově také v Bioplanetě seženete rozložitelné pytle na odpadky, ve velikostech 35 a 60 litrů.
 

Užívejte si nádherné dny a oslavte Velikonoce kvalitním jídlem, kvalitně stráveným časem a hlavně bez klecových vajec!

 

text: Lucie Korbová