Máj, lásky čas. Podle tradiční čínské medicíny je skutečně v květnu upřena pozornost na srdce, a to jak v rovině fyzické, tak psychické. Nastává období časného léta, světlé a veselé části roku, elementu ohně, ke kterému patří radost a bezstarostnost. Srdce rozvádí po těle krev, jednu z forem životní energie. Oslabení srdce se může projevit otoky, hormonální nerovnováhou, potížemi s usínáním a spánkem, neklidem, nízkým nebo vysokým tlakem, bolestmi šíje a hlavy. Na emocionální rovině můžeme cítit žárlivost, být workoholici, hyperaktivní, nebo naopak vyčerpaní a unavení.

Srdce posiluje láska, umírněný pohyb na čerstvém vzduchu, hluboké dýchání s otevíráním hrudníku (srdeční oblasti) a hořké potraviny. Vhodné je zařadit hodně zeleniny, například čekanku, artyčok, kopřivu, ředkvičky a obecně vše, co nyní roste.

Tip na vaření

Znáte amarant? Amarant se řadí k pseudoobilovinám, což znamená, že mezi obilní trávy nepatří, ale v kuchyni se využívá úplně stejně. Zrno a z něj mletá mouka se využívají především v potravinářství, stejně jako listy. Někdy se ale používá i jako krmivo v zemědělství. Rostlina, ze které amarant pochází, se nazývá laskavec. Ve Střední Americe byl Aztéky a Inky pěstován již 4000 let před naším letopočtem. Dnes se amarant převážně pěstuje v tropickém pásu, kde se zrno sklízí až třikrát ročně. Jedno zrnko má velmi malé rozměry i váhu. Z mouky se připravuje hlavně pečivo a těstoviny pro celiaky. Amarantová mouka chuťově obohacuje nejen pečivo, ale například i kakao. Zrno amarantu obsahuje bílkoviny, vlákninu, je dobrým zdrojem minerálů (zejména železa, vápníku a hořčíku), vitaminů a zdravých rostlinných tuků. Amarant je možné přidávat do obilninových nebo rýžových jídel a zlepšovat tak jeho výživovou hodnotu. Seženete amarantové kaše, mouky, těstoviny či různé bezlepkové dobroty

Tip pro zdraví

MSM (methylsulfonylmethan) je organická vyskytující se forma síry, která se nachází v čerstvých syrových potravinách. V dnešních potravinách, které se často pěstují ve sklenících s umělým zavlažováním, však není dostatečně zastoupen. Vařením se MSM poškozuje, a i díky tomu se tato látka našemu tělu nedostává.

Účinky:

  • pomáhá zlepšit imunitu a obranyschopnost těla

  • antiparazitální efekty

  • pomáhá snižovat pH a kyselost v organismu

  • pozitivní účinky na zuby, vlasy, nehty a pokožku

  • pozitivní účinek při chronickém stresu

  • potlačuje alergie

Tipy pro krásu

S přibývajícími slunečními paprsky je třeba začít myslet také na ochranu pleti před škodlivým zářením. Ochranný Sun Cream od BioAromy s obsahem oleje z pšeničných klíčků, mrkvového a avokádového oleje nezatěžuje pleť, nezpůsobuje ucpávání pórů. Díky synergicky vybraným esenciálním olejům působí regeneračně, má zklidňující účinek na podrážděnou pleť. Unavenou pleť rozjasňuje a poskytuje mladistvý sjednocený vzhled pleti. Krém se doporučuje od prvních jarních paprsků používat preventivně každý den jako denní krém. 

Obsažený mrkvový olej je známý pro regenerační účinek a jemný samoopalovací efekt. Má přirozený SPF faktor. Olej z pšeničných klíčků má za úkol zjemňovat a tonizovat pokožku. Díky vysokému obsahu vitamínu E bojuje proti předčasnému stárnutí a působí proti vráskám. Avokádový olej je známý schopností vyživovat a hydratovat pleť.

Použití: Krém je vysoce koncentrovaný, proto vždy nanášejte pouze velmi malé množství krému (maximálně o velikosti čočky). Krém neobsahuje chemické a konzervační látky.

Tip pro domácnost

Přírodní bakteriální čistič odpadního potrubí a sifonů na bázi enzymů, které rozkládají organické usazeniny v odpadech. Vhodný do koupelen a kuchyní. Nepoškozuje plast, keramiku, nerez ani chrom. Vhodný i pro domácnosti používající biologické čističky vody a septiky. Ideální při pravidelném používání jako prevence zápachu a zanášení. 

Tip na akci

13.5. Férová snídaně v Plzni a na dalších 150 místech po republice. Letos s podtitulem  za férové banány. Pořiďte v Bioplanetě férovou kávu, Numi čaj nebo čokoládu a pojďte na piknik.