Všichni chceme pro naše děti to nejlepší a naplňujeme to podle našich zkušeností a představ, které nás formovaly. Každý má svoji jinou cestu, a ať už jde kteroukoliv, vždy se najde někdo, kdo s ní nebude souznít a dá to třeba i patřičně najevo. Samozřejmě jsme přežili na sunaru a krémech s parabeny, dnes máme ale prostě k dispozici informace a nespočet možností, ze kterých můžeme vybírat. My v Bioplanetě věříme, že k dětem patří šetrná péče, a ta se dá nejlépe a nejjednodušeji zajistit bio kosmetikou a ekologickou drogerií. Představíme si pár tipů (z vlastní zkušenosti), jak na to.

Předně je potřeba říct, že miminkům a malým dětem stačí minimum prostředků, takže není potřeba se obávat závratných investic.

Seznam látek, kterých bychom se měli vyvarovat (v kosmetice obecně) najdete například zde .

Na koupání a mytí

Na novorozeňátka a malá miminka stačí samotná voda, ale je moc příjemné použít třeba do první koupele jemně voňavou kompozici Kojeneckého oleje Růženka. Použití jojobového oleje, který je svým složením nejblíže lidské pokožce, se stopovým množstvím růže může dopřát pocit klidu po náročném porodu. Vůně růže vám dopřeje pocit lásky v nově vznikajícím vztahu k miminku. Využijete ho do vody na koupání a na mazání navlhčené pokožka miminka i sebe, později třeba i na masáže.

Pokud chcete miminko v "něčem" umýt, vybírejte například z neparfémované jemné mycí emulze Urtekram. Obsahuje aloe vera a glycerin, aby bylo možné pečovat o jemnou pokožku vašeho dítěte.

Nebo máte radějí mýdlo a šampon v jednom?  Jeho ultra jemné povrchově aktivní látky jsou velmi hebké k pokožce a nenarušují její přirozenou ochrannou vrstvu, čímž zanechávají pokožku čistou ale ne suchou, zánětlivou nebo podrážděnou. Obsahuje výtažek z ovoce Baobab (pocházející z komunitního sběru), který zklidňuje a hydratuje pokožku a také slouží jako prebiotický zdroj potravy pro zdravé mikroby na pokožce.

Větší děti ocení při koupání pořádnou zábavu, a tu jim můžete dopřát díky přírodní bublinkové koupeli. Je hypoalergenní, dermatologicky testovaná. Neobsahuje parabeny, barviva ani parfémy. PH pěny je velice podobné PH pokožky.

Pokud si vaše děti nerady myjí ruce, zkuste je přesvědčit úžasně voňavým a pěnivým mýdlem s pumpičkou Attitude. Voní po hruškách a navíc je na obalu krásný obrázek.  

Plenky a vlhčené ubrousky

Pro hygienu miminek stačí také voda, zajímavou alternativou s pečujícím efektem představuje Mycí olej medvídek v kombinaci s ubrousky Perlička. Z oleje vytvoříte v ředící lahvičce emulzi, kterou nastříkáte na ubrousek, a očistíte zadeček. Ubrousky se dají i vyprat a opakovaně použít, a poté se snadno rozkládají v přírodě (nevyhazujte do wc).

Jednoduchou cestovní variantou jsou pak ekologické vlhčené ubrousky, jednoduše proto, že neobsahují alkohol, parabeny, chemické vůně a další látky, které pokožku vysušují, dráždí nebo mají přímo negativní vliv na hormonální systém. Na téma vlhčených ubrousků proběhl dokonce i test v novinách, ve kterém lékaři doporučili jejich používání pouze výjimečně. A mnohé maminky potvrdí, že "běžné" ubrousky nejlépe využijí na mytí všech možných zašpiněných ploch, raději než na dítě...

V Bioplanetě jsme vybaveni i několika druhy dětských ekologických plenek (britské Beaming Baby, německé Moltex, italské Nappynat, švédské Naty) ve velikostech od 2 do 18 kilo. Nejsou parfémovány a běleny chlórem, neobsahují plasty ani latex a jsou z 50 - 100% biologicky odbouratelné, a přitom jsou stejně funkční jako pemprsky. Při používání plastových plenek se jedním dítětem za 2 roky vyprodukuje jedna tuna nerozložitelného odpadu...

Mazání

Na celé tělo využijete buď již zmíněný olejíček Růženka, nebo třeba univerzální mandlový olej v té nejlepší kvalitě. Pokud máte raději krémovou konzistenci, zkuste třeba heřmánkové mléko Klára. Pleťové mléko tvoří jemná mikroemulze, která má hydratační a ochranné účinky a vyrovnává pH pokožky. Obsažené vitaminy a heřmánkový olej posilují ochranné a regenerační účinky mléka. Heřmánek se tradičně používá pro své zklidňující působení na pokožku a jeho vůně navozuje pocit klidu a uvolnění.

Na případné opruzeniny skvěle zabírá Kojenecký krém Weleda, který se dá bezpečně používat i preventivně.

Mírné zdravotní problémy

Při problémech s pokožkou (podráždění, vyrážka) je možné přidat do koupele Otrubový pudr. Obsahuje harmonickou kombinaci přírodních složek jako jsou organické pšeničné otruby, syrovátka, esenciální oleje a hodnotný organický olivový olej. Jemně čistí a pečuje o hebkou dětskou pokožku. Zklidňuje a zmírňuje podráždění pokožky. Je vhodný také pro dospělé.

I na další zdravotní problémy existují šetrná řešení, například na bolavé bříško masážní olej, na bolavé dásně při růstu zoubků jiný olejíček s kombinací éterických olejů, které místo jemně znecitlivují. Při nachlazení zkuste namazat hrudník dítěte eukalyptovým balzámem. Základem je bambucké máslo a sezamový olej, a éterické oleje, které se tradičně používají v aromaterapii pro své antimikrobiální vlastnosti a vliv na kvalitu vzduchu. Všechny obsažené éterické oleje jsou vhodné již pro kojence od 9. týdne věku.

K provonění vzduchu nejen při nachlazení zkuste sprej s jemnou koncentrací éterických olejů, uklidiní nejen miminka, ale i dospělé.

Čištění zoubků

Důležitou kapitolou je péče o dětské zoubky. Děti pastu samozřejmě rády ochutnávají, a je proto namístě, aby neobsahovala žádné škodlivé látky ani fluor. Zkuste třeba nepěnivý měsíčkový gel od Weledy nebo ovocné dobroty Jack n' Jill.

Přírodní zubní péči můžete doplnit (neje pro děti) bambusovými kartáčky na zuby. Zdravý zubní kartáček neosahuje ftaláty a Bisfenolu A. Skvěle tvarovaná, lehoučká dřevěná rukojeť je vhodná pro děti i dospělé. Kartáček je osazen měkkými jemnými štětinkami.

Jelikož děti často lákáme na pěkné obrázky a tvary, nemůžete  opominout kartáček s dinosaurem nebo koalou :) První dětský kartáček na světě s rukojetí vyrobenou ze 100% z geneticky nemodifikovaného kukuřičného škrobu je navržený tak, aby se dětem skvěle držel. Má extra jemné štětinky z nylonu (recyklovatelného), které dětské zoubky perfektně vyčistí, aniž by to dětem bylo nepříjemné.

Praní

Na odstraňování skvrn skvěle zabírá žlučové mýdlo. Díky obsaženým enzymům výborně odstraňuje tzv. organické skvrny jako je mastnota z jídla, mastnota z pokožky na límečcích a manžetách košil, šťávy z ovoce a zeleniny, krev, tráva, červené víno, hlína, inkoust.. Stačí navlhčit, promnout (více či méně podle druhu tkaniny) a nechat chvíli působit. 

Ještě lepší působení má bělící prášek, který rozpustíte v horké vodě a v roztoku necháte znečištěné prádlo třeba přes noc. Prášek je skvělý na praní bílého a zašedlého prádla a je téměř nezbytný ke všem ekologickým práškům a gelům.

Na samotné praní prádla pro miminka se doporučují neparfémované prostředky, které miminko nedráždí a zbytečně ho svou vůní nerozptylují. Zkuste třeba rostlinný Bio-D gel nebo velké balení Sonettu. Většina ovoněných pracích prostředků má ale velmi příjemnou vůni a určitě neuškodí, například levanduli je možné použít i u nejmenších. Na prodejně je možno očichat :)

Máte-li rádi aviváže, potěšíme vás svěží květinovou od Ecoveru nebo dětskou hruškovou, která doplňuje řadu hruškových prostředků pro děti.

Možností je mnoho, dětské výrobky mohou samozřejmě používat i dospělí, ačkoliv v případě bio kosmetiky to platí snad až na výjimky i obráceně :) Teď už stačí přidat jen bezpodmínečně milující náruč a respektující přístup, a zdravé a šťastné dítě je na světě. 

Mějme je rádi!

text: Lucie Korbová