V říjnu jsme stále ještě v období pozdního léta, ale už s přechodem do pravého podzimu. Tělo se přelaďuje na chladné období a prospěje mu alespoň krátce tepelně upravená strava.

Z orgánů je nejvíce ohrožen žaludek, nejen špatnou stravou a uspěchaným stravováním obecně, ale i uspěchaným životním stylem a pocity, které si do žaludku ukládáme. Všichni známe slovní obraty jako "leží mi to v žaludku", "nemůžu to strávit" (často třeba kritiku)... Je třeba přijmout, co nemůžeme v tuto chvíli změnit a zpracovávat pocity, které vyvstávají z různých situací a jednání s lidmi.

Žaludek podpoří teplá strava, opět ideálně přirozeně sladká (nejen tepelně upravené ovoce, ale i zelenina a obilniny) a v barvách od žluté přes oranžovou až po hnědou. To se jako vždy týká především plodů, které v daném období dozrávají.

Tip na recept

Znáte kukuřičnou polentu? Je to vlastně hrubá krupice, kterou stačí jen krátce povařit na kaši, která se pak dále upravuje. Z husté kaše vyrobíte knedlíky, v troubě na plechu zapečete jako slaný nebo sladký koláč, nebo můžete grilovat jako přílohu. Kaši je možné ochutit i na sladko. Ovoce se podle makrobiotiky doporučuje kombinovat jen s jáhly a ne s dalšími obilovinami, vždy ale můžete přidat různé sirupy a především oříšky a semínka.

Tip pro zdraví

V sychravém počasí snáze podlehneme nějakému nachlazení, a tak je dobré se na to dopředu připravit. Dužina plodu baobabu je vysoce výživná a zejména bohatá na vitamín C, vlákninu a antioxidanty, jejichž hodnoty převyšují jiné zdroje jako jsou açai, borůvky, goji či granátové jablko. Prášek z dužiny baobabu schne přirozeně na stromě uvnitř slupky plodu. Následně je sbírán a jednoduchým způsobem mechanicky oddělen a proset jemným sítem. Prášek z baobabu má příjemnou citrusově karamelovou chuť a je možno jej smíchat s vodou nebo jakýmkoli ovocným nápojem či sladkým pokrmem. Doporučujeme používat baobab pouze za studena, tepelnou úpravou by došlo ke znehodnocení cenných živin.

Tip pro krásu

Po létě můžete věnovat péči vlasům, které mohou být vysušené a poškozené. K tomu vám doporučujeme vlasové oleje Khadi. Khadi vlasový olej VITALITA obsahuje vysoký podíl sezamového oleje a je proto velmi vhodný pro udržení vlasové pokožky zdravé a svěží.  Sezamový olej je základním olejem ajurvédy. Podporuje krevní oběh, detoxikaci a mnohé metabolické procesy.  Kromě sezamového oleje patří mezi základové oleje kokosový olej a ricinový olej - oleje se silnými pečujícími a hydratačními účinky. Khadi kosmetika je 100% přírodní a certifikovaná.

A když spojíte péči o vlasy s masáží hlavy, ideálně od někoho jiného, krásně se uvolníte a zrelaxujete a prospějete tím nejen svému žaludku :)

Tip pro domácnost

Úklid i provoz domácnosti může být velmi jednoduše 100% přírodní a ekologický. Tako jako jsou dnes téměř samozřejmostí myčky nádobí, považujeme za samozřejmost i ekologické tablety do nich. Účinnost i cena je srovnatelná s konvenčními, ale jejich ekologická stopa je správně mnohem nižší!

Až zapnete myčku, vytvořte si příjemné prostředí pomocí éterické směsi Dobrá nálada a nechte si namasírovat hlavu :) 

Krásný říjen!

text: Lucie Korbová