Být ženou v dnešní době je velké požehnání. Rozhodujeme o sobě samy, svobodně vyděláváme peníze, vybereme si, jestli chceme mít děti nebo ne...a máme k tomu všemu spoustu různých nástrojů. Jsou to ale jen nástroje, základem je mít vlastní cestu a vlastní názor, a hlavně nadhled nad tím vším. Poslední dobou se rozmohly všemožné reklamy, které zdánlivě oslavují ženskou svobodu a ženskost, ale přitom nabízí jediné východisko, to své, a tím svobodu ženy omezují. Konkrétně se stačí podívat především na reklamy na tampony či nové ultratenké vložky, které slibují, že s nimi vás vaše perioda nebude omezovat a že můžete podávat výkony jako kdykoliv jindy. Bohužel je to popírání něčeho, co je pro ženu přirozené, tedy jejího cyklu, velkých proměn jak psychických tak tělesných během jediného měsíce!, proměn nálad a množství energie, a na tom není nic špatného. Naopak, z těchto proměn může bohatě čerpat jak sama žena, tak i její muž, pokud jsou v tomto tématu otevření, a dokonce celá společnost. Existují i firmy, kde ženy nemusí být neustále stejně výkonné a během menstruace si mohou odpočinout.

Jako nejekologičtější pomůcka během menstruace se jeví tzv. menstruační kalíšek. Je to malý pohárek (různých tvarů a velikostí) vyrobený z lékařského silikonu a je opakovaně použitelný. Při správné údržbě vydrží i 10 let! Kalíšek se před každou menstruací vyvaří v horké vodě a je připraven k použití. Zavádí se do pochvy, kde se do něj sbírá krev, a vylévá se tak často, jak je potřeba, tedy třeba každé 3 hodiny podle síly mensturace (samozřejmě i mnohem déle). Kalíšek se omyje vodou a znovu se zavede. Jelikož nenasakuje tekutinu do sebe, není s kalíškem spojen výskyt syndromu toxického šoku jako u běžných tamponů. Zároveň je silikon antibakteriální a šetrný k sliznici. Ženy často uvádí, že s kalíškem je přestaly trápit různé mykózy a infekce. V Bioplanetě nabízíme kalíšky GAIACUP české značky Tierra Verde (od které máme ekologickou drogerii Yellow&Blue). Na výběr jsou ze dvou velikostí, S pro ženy do 25 let a ty, které ještě nerodily, a velikost L pro ženy nad 25 let nebo po porodu. Kalíšky jsou krásně měkké a sametové, a v každém balení najdete i jednu látkovou intimku.

S kalíškem se dá plavat, cestovat, také by se dalo říct jako v reklamě "cokoliv chcete bez ohledu na vaši periodu" :) Jenže o to tu vůbec nejde. Používáním kalíšku se eliminuje obrovská spousta vyhozeného odpadu, kterým plastové vložky a tampony jsou. Dalším aspektem, pro někoho možná nepříjemným, je větší propojení se svým tělem skrze bližší kontakt s intimními partiemi i menstruační krví, které může mít vliv na váš život celkově.

Další variantou mimo kalíšku jsou vložky a tampóny z biobavlny. Proč si dopřát "bio" i v tomto případě? Protože běžné vložky obsahují syntetické látky a chemikálie, které nedovolují intimním místům dýchat, někdy se mohou také zapařovat a způsobovat různé infekce. Bývají také běleny chlórem, což je toxický dioxin (podobně škodlivý je i bělený, parfémovaný a barvený toaletní papír..). Naproti tomu biobavlna je zaprvé šetrně pěstovaná a zadruhé přátelská k pokožce (konvenčně pěstovaná bavlna je nejvíce chemicky ošetřovanou plodinou na Zemi).

Italská značka ORGANYC nabízí širokou paletu pomůcek ze 100% biobavlny, ať už raději používáte vložky, tampony s nebo bez aplikátoru. Dále také odličovací tamponky, tyčinky na čištění uší a vlhčené ubrousky pro ženy i děti. Organyc výrobky procházejí přísnými klinickými i dermatologickými testy a přísnou ekologickou certifikací EcoCert GreenLife, BIO ICEA (Institut pro etickou a ekologickou certifikaci) a Soil Association. Všechny výrobky i jejich obaly jsou navíc 100% rozložitelné a kompostovatelné.

Vložky Naty Nature Womancare jsou taktéž vyráběny z přírodního materiálu - 100 % biologicky odbouratelné, 100 % kompostovatelné. Prodyšný spodní plášť vložky je vyráběn z geneticky neupravovaného kukuřičného škrobu a zajišťuje efektivní ventilaci. Neobsahují umělé hmoty, chlór, parfémy ani latex, savé jádro neobsahuje superabsorbční polymér. Balení vložek je 100 % kompostovatelné - lze ho použít jako sáček na biologický odpad. Vybírat můžete ze slipových, denních a nočních vložek.

Pro intimní hygienu je důležité vybírat také šetrné mycí prostředky. Jemná mycí pěna na intimní partie Yes obsahuje zklidňující měsíšek lékařský a gel z aloe vera. Neobsahuje pěnivé složky, které by vysušovaly citlivou pokožku intimních partií. Myje jemně, šetrně a zanechává příjemný pocit svěžesti. Na rozdíl od klasických mýdel nenarušuje přirozené pH. Vybírat můžete z varianty růže nebo bez parfemace, která je i pro nejcitlivější pokožku (neobsahuje éterické oleje.

Pro oplachování či sedací koupele při mírných problémech je možné použít květovou levandulovou nebo růžovou vodu. Obě jsou zklidňující a ženské a mají všestranné využití (na obličej, vlasy, po holení..)

Při větším nepohodlí, které není ještě nutné řešit s lékařem, můžete vyzkoušet Gel pro intimní hygienu od Nobilis Tilia. Obsažené éterické oleje jsou tradičně používané pro své antimikrobiální účinky. Jemný gel účinně ulevuje při nepříjemných pocitech v oblasti intimních partií, zklidňuje podrážděnou pokožku a vnější sliznici při mykózách a svědivosti.

Na závěr nezbývá než představit zajímavou specialitku nejen pro ženy, a to veganské kondomy vyrobené z fairtradeového přírodního latexu. Jsou ve variantě Original a Ultra tenké a vhodné pro osoby citlivé nebo přímo alergické na syntetický latex.

Kompatibilně s kondomy je možné používat YES Lubrikační gel na bázi vody, což je první takový gel v bio kvalitě. Je vyroben z biodynamicky vypěstované aloe vera,  zvlhčuje a zklidňuje sliznici při vaginální suchosti. Na rozdíl od jiných lubrikačních gelů neobsahuje minerální oleje, glycoly, parabeny, syntetické parfémující látky, ale ani glycerin, který může vysušovat.

Milé ženy, mějme se rády a vybírejme svou citlivostí to, co slouží nejlépe nám i přírodě. Odpočívejme, když to potřebujeme, na začátku menstruace obzvlášť. Uvidíte, že se vám vaše tělo odmění později během cyklu větší energií. Pokud vás téma zaujalo, hledejte pojmy jako cyklická žena, rudý měsíc, menstruační kalíšek...

 text: Lucie Korbová