Zimní období je časem zklidnění, rozjímání. Příroda a vše kolem nás odpočívá po náročném roce a nabírá sílu do dalšího koloběhu. Měli bychom se inspirovat touto přirozeností a zamyslet se nad uplynulým, rekapitulovat, bilancovat a plánovat, co by bylo možno zlepšit.

A jistojistě každý z nás přijde na mnoho věcí, které by mohl udělat jinak, lépe. Minulost není možno měnit, nicméně je třeba se z případných chyb poučit a udělat vše pro to, abychom je neopakovali a nemuseli se stydět za své činy a jednání. Buďme pokorní, naučme se odpouštět a brát život s nadhledem. Pěstujme zdravá přátelství a pečujme o ně, otevřeme srdce láskyplným a neopakovatelným okamžikům… Važme si všeho, co nám příroda a blízcí lidé dopřávají, a těšme se z maličkostí každodenního života.

Pro pohodu těla si dopřejme potraviny, které zahřejí. Kaše udělají dobře našemu trávení. Jsou vhodné jako startovací jídlo nebo rychlá večeře, pokud zrovna nestíháme uvařit nebo máme chuť na něco lehkého.

Dejme zelenou zahřívacímu koření. Do polévky můžeme přidat špetku chilli, kurkumy nebo zázvoru. Kaši nebo ovocnou přesnídávku oživí trocha skořice nebo kardamomu. Do sušenek k odpolednímu čaji je možno přidat špetku galgánu (thajský zázvor). Tato mnohdy opomenutá rostlina má široké využití a podpůrné účinky na organismus. Zmiňuje se o ní už Hilgedarda z Bingenu. Podporuje trávení a celý trávicí systém, upravuje plynatost, zahřívá okruh ledvin, které jsou v zimě často zatěžovány, a dá se užít jako podpora při léčbě rýmy a vlhkého kašle.

Dopřejme si masáž nebo uvolňující koupel s vonnými oleji. Povzbudí naši mysl v rozjímání a připraví nás na noční odpočinek. Vhodné jsou například pomerančový olej (zklidňuje emoce), cedrový olej (pomáhá uvolnit městnání v lymfatickém systému a posiluje dýchací systém), bergamotový olej (zklidňuje emoce), neroli (čistí spirituální tělo), muškátový či skořicový olej (zahřívají tělo a mají protizánětlivé účinky).

Navodit příjemnou atmosféru nám pomohou i čaje. Originální receptury nabízí značka OR TEA?. Tyto výrobky potěší nejen naše chuťové pohárky, neboť každá variace je doprovázena jedinečnou a líbivou ilustrací. Volit je možno mezi balením sáčkovým nebo sypaným.

Za zmínku stojí v rámci zimního přerodu také afirmace. Tyto výstižné formulky nám pomohou nasměrovat naši mysl a mohou se stát významným odrazovým můstkem pro ty, kteří na své cestě životem zabloudili a marně hledají záchytný bod. V bioplanetární nabídce se poohlédněte po afirmačních plakátech autorky Terezy Westerdijkové (@rosieshalo) a potěšte sami sebe nebo obdarujte své blízké.

Ať nás láska provází!
                                                             Za tým Bioplanety Lenka B.