Představte si nedělní letní odpoledne. Ležíte ve stínu stromů v houpací síti s oblíbenou knihou a oddáváte se vytouženému odpočinku. Kolem bzučí včely, mezi čtením řádků pozorujete barevného motýla, který spokojeně usedl na nejbližší květ a pochutnává si na sladkém nektaru.

Zatoužili jste při té myšlence po něčem sladkém? A na šlehačkový dort ani na zmrzlinu teď chuť nemáte? Zkuste čokoládu. Nevíte, kterou si vybrat? Poradíme Vám a věříme, že čokoládový dýchánek se pro Vás stane opravdovým zážitkem!

Máte rádi mléčnou, hořkou nebo bílou klasiku bez doplňkových chutí? Ochutnejte produkty značky Vivani. Jsou vyráběné z organicky pěstovaných surovin a s ohledem na všechny lidi, kteří jsou do procesu výroby zapojeni. Firma si zakládá na udržitelnost svých produktů a snaží se zlepšovat sociální podmínky v zemích, odkud pocházejí ingredience na výrobu čokolád.

Z českých luhů a hájů zmiňme Čokoládovnu Janek. Tato malá uherskobrodská firma si zakládá na výrobě poctivé čokolády. Veškeré procesy výroby čokolády, od přebírání kakaových bobů a jejich pražení až po šperkování jednotlivých druhů čokolád, si zajišťují sami. Výsledkem je lahodná chuť, kterou ještě dlouho ucítíte na jazyku. Celá tabulka zmizí mávnutím kouzelného proutku! A co teprve jednotlivé příchutě – vychutnejte si lyofilizované ovoce s ořechy v báječné čokoládě či další skvostné kousky v podobě speciálních a netradičních chutí pralinek a lanýžů… Čokoládovna Janek také nabízí tzv. ruby čokoládu. Její růžovou barvu zajišťuje speciální typ kakaových bobů, které jsou uvnitř narůžovělé. Barva je podpořena také krátkým procesem fermentace, který bývá běžně daleko delší. Ruby čokoláda má proto svěží a specifickou ovocnou chuť.

Výběrovou vysokoprocentní čokoládu nabízí švýcarská značka Blanxart. Zastává řemeslný a poctivý přístup k výrobě čokolády. Kakaové boby dováží například z Konga, Peru, Nikaraguy, Brazílie nebo Dominikánské republiky a dále je zpracovává do podoby výborné čokolády.

Další vysokoprocentní čokolády nabízí například francouzská značka Kaoka. Tato firma podporuje fair trade obchod a brojí proti otrocké a dětské práci.

Výtečnou čokoládu a umění spojuje rakouská značka Zotter Schokolade. Josef Zotter patří k nejlepším výrobcům čokolády na světě. Suroviny nakupuje přímo u pěstitelů a z ekologického zemědělství. Skvělou čokoládu ve spojení s netradičními a neotřelými chutěmi můžete ochutnat všemi smysly. Originální kreslené obaly vytvořil Zotterův spolužák, výtvarník Anreas Gratz.

Vegany zase potěší čokolády německé rodinné firmy Ludwiga Weinricha iChoc. Firma vyrábí čokolády déle než jedno století a místo mléka používá sušený rýžový nápoj.

Kdo by zatoužil po mléčné čokoládě s příchutí, může se zakousnout do tabulek německé značky Meybona. Všechny jsou v biokvalitě a ve spíži rozhodně dlouho nezůstanou!

Už jste si vybrali své mlsání?

                                                                                                Za tým Bioplanety Lenka B.