Co je to  fair trade neboli spravedlivý obchod? Je to iniciativa, která zajišťuje spravedlivou odměnu pěstitelům takových komodit jako káva, kakao, čaj, banány nebo květiny. Všichni tyto potraviny běžně používáme a víme o jejich exotickém původu, i když častou skrytém za označením jako "holandské kakao, anglický černý čaj" a podobně. Pokud jste se dosud nad holandským kakaem za 20 Kč nepozastavili, máte nyní příležitost.

Fair trade je dobrý obchod. Lidem ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky dává možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek, dostávají spravedlivě zaplaceno, jejich děti mohou chodit do školy a pěstují s ohledem na životní prostředí. Takový má přece obchod být!

Přibližně 80 % produkce kávy pochází od 25 milionů drobných pěstitelů v zemích globálního Jihu, kteří pěstují kávu na vlastních rodinných pozemcích. Pozemky leží v regionech, které jsou obtížně dostupné (často jen pěšky, na koni nebo terénním vozidlem). Jedná se o místa bez přívodu elektřiny a vody, kam většinou místní vlády investují pouze minimální prostředky i do vzdělávání, zdravotní péče či dopravy. „Většina členů je z různých indiánských kmenů, žijí ve vzdálených vesnicích. S komunikací je to tu těžké. Co se týče cest, jsou to serpentiny, těžko se po nich jezdí, jsou kamenité a velmi úzké. Taky ne všude, kde jsou naši členové, dosahuje mobilní signál nebo telefonní linka,“ říká Eimar Velazquez Mazariegos z družstva ISMAM v mexickém státě Chiapas.

Pozemky pěstitelů kávy mají velikost jednoho až pěti fotbalových hřišť. Pro většinu z nich je prodej kávy jediným zdrojem příjmu. Sami svoji kávu na mezinárodním trhu prodat nemohou. To dělají překupníci, kteří pěstitelům často nezaplatí ani takovou cenu, která pokryje reálné náklady na produkci. Podíl příjmu pěstitele na maloobchodní ceně kávy v supermarketu se nakonec pohybuje pouze mezi 7 a 10 %. Zbytek si rozdělí ostatní články dodavatelského řetězce.

Drobný pěstitel kávy žijící třeba na venkově na jihu Mexika nemá dostatek informací o aktuální prodejní ceně, chybí mu technika na svoz kávy k prodejcům. Stává se proto kořistí překupníka, který za ním v době sklizně přijede. Kávu od něj vykoupí za takovou cenu, která může být pro pěstitele nepřijatelná, protože samotná produkce ho stála mnohem víc a on přece musí uživit nejen sebe, ale i svoji rodinu. Pokud by se však rozhodl kávu neprodat, přišel by často o jediný zdroj příjmu na celou příští sezónu a to si nemůže dovolit. Nikdo jiný za ním nepřijede. Překupníci vydělávají na vzájemném rozdělení lokalit a na neznalosti pěstitelů. V Latinské Americe se těmto lidem říká kojoti („coyotes“). (zdroj: nazemi.cz)

Může se to zdát tolik odtržené od našeho světa a starostí, ale je potřeba toto brát jako fakt. Svět je dnes propojen víc než kdykoliv předtím, a proto každý z nás může rozhodovat, koho svým nákupem podpoří. Pokud máte rádi kávu, víte, že je potřeba vybrat si opravdu kvalitní, a ta férová splňuje požadavky na kvalitu a navíc má velkou přidanou hodnotu. Výběr je veliký a cenově přijatelný. Stejně tak kakao, například to od Rapunzel pochází z fairtrade projektu HAND IN HAND v Jižní Americe. Fairtrade kako najdete například i v rýžovém nápoji Isola Bio. Férový produkt (resp. Fairtrade produkt, splňující Fairtrade certifikaci)  poznáte nejčastěji podle modro-zeleného jin-jangového loga, ale stále častěji se objevují menší lokální projekty a loga (tj. fair trade).

Často diskutovaným problémem je prodej banánů. Toto ovoce je nejčastěji v akci, na to, že se k nám dováží přes půlku světa, stojí často méně než například česká jablka. Uvádí se, že na pěstování banánů se používá nejvíce pesticidů v zemědělství vůbec, což odnáší nejen lidé, kteří banány pěstují, ale i jejich a potažmo i naše životní prostředí.. Tomuto problému se věnuje iniciativa "Za férové banány".  V Bioplanetě najdete bio banány, které zaručují především pěstování s ohledem na životní prostředí.

Ochutnejte i férovou čokoládu, udělá vám určitě ještě lépe, poté, co jste dočetli až sem :) Čokolády od firmy Rapunzel mají kakao z již zmíněného projektu HAND IN HAND. Nebo zkuste hořkou čokoládu s malinami Kaoka. Většina složek pochází z fair trade projektu Bio Equitable. Pro opravdové gurmány máme Fairtrade čokoládu hořkou 60% s granátovým jablkem. Další informace, například kam jdou vaše peníze z koupené fairtrade čokolády,  najdete zde

A pokud se chcete do tématu ponořit hlouběji, zapojte se do Férové snídaně - happeningu na podporu fair trade a lokálních surovin. V Plzni se letos snídat férově bude :)

 

text: Lucie Korbová