Přispívat k ozdravení a zachování naší planety můžete různými způsoby. Paní Martina Bartoníčková se postupně rozhodla přejít na vegetariánskou stravu, upřednostňuje biopotraviny a, aby to umožnila i ostatním lidem, otevřela si vlastní prodejnu, kde zdravé produkty nabízí. Její obchůdek Bioplaneta v Plzni získala minulý měsíc jako první prodejna v České republice certifikaci bio. Zeptali jsme se této charizmatické a velmi aktivní ženy, co to vlastně znamená provozovat certifikovanou bioprodejnu.

Martino, jak jste se k biopotravinám dostala, proč jste se pustila do vlastního obchůdku?

K biopotravinám jsem se dostala postupně naprosto přirozenou cestou, která začala někdy před 25 lety. Tehdy mi bylo 16 let a přešla jsem na vegetariánskou stravu. Začala jsem si hledat informace (tenkrát jich moc nebylo) o zdravějším způsobu stravováni. Dlouhá léta se moje pozornost soustředila zejména na vliv vegetariánství na moje vlastní zdraví. Ale postupem času jsem si začala uvědomovat, že pokud chci jíst opravdu zdravě, je důležitý i původ potravin a jejich způsob pěstovaní. Krom toho jsem začala čím dál tím víc vnímat to, jak obrovsky negativní vliv má konvenční zemědělství a velkochovy na naši Zemi. Jak se díky velkému množství chemických postřiků a pesticidů ničí orná půda a voda, jak zabíjíme včely, trápíme zvířata, jak kácíme deštné pralesy, kde pak pěstujeme sóju jako krmivo pro dobytek....a rozhodla jsem se, že nechci tento systém podporovat. Dnes se doma stravujeme převážně rostlinnou stravou v bio kvalitě (občas si dopřejeme kvalitní bio sýr nebo domácí vajíčka). Osobně vnímám ekologické zemědělství jako jediný možný způsob, jak uchovat tuto Zemi plodnou i pro další generace.

Obchod jsem otevřela, abych tento způsob stravování umožnila i dalším lidem. Zároveň tímto způsobem chci podporovat ekologické zemědělce a producenty bioproduktů, kteří pracují v souladu s přírodou.

Vaše prodejna je první certifikovanou bioprodejnou v ČR, co to znamená?

To, že jsme se stali první certifikovanou bioprodejnou v ČR, mě určitě hřeje u srdce, neboť my doma opravdu žijeme bio. Beru to jako další krok, ze kterého mám radost. Doufám, že i naší zákazníci se tak přesvědčí, že tento obchod bereme vážně. A pro některé to může být i jistá garance, že u nás naleznou jen kvalitní potraviny.

Jak byl proces certifikace náročný?

Proces jako takový pro nás náročný nebyl, spíš se to vše časově trochu táhlo. Samotná inspekce pak trvala jedno dopoledne, kdy si inspektor společnosti KEZ (KEZ v.p.s. - kontrolní organizace, pozn. aut.) důkladně prohlédl sortiment v našem obchodě, pořídil si fotografie, prohlédl faktury zboží, vyplnili jsme několik formulářů. Samozřejmě jsou některé podmínky, které musíme splnit, ale vzhledem k tomu, že zboží odebíráme od ověřených bio dodavatelů, tak v tom není žádný problém.

Co to obnáší provozovat certifikovanou bioprodejnu?

Provozovat certifikovanou bioprodejnu obnáší v první řadě, že prodáváme certifikované biopotraviny - tudíž veškeré příjmové dokumenty mají jasné označení bio a jsme schopni předložit certifikáty o bio původu produktu (což je spíše pak záležitosti našich dodavatelů). Dále pak pravidelné roční kontroly, na základě kterých se certifikát obnovuje. A musíme počítat s tím, že za každou kontrolu spojenou s certifikací se platí.

Co od certifikace očekáváte? Jaké máte další plány?

Bezobalový prodej. Díky získanému certifikátu můžeme oficiálně prodávat bioprodukty z násypek (bez obalu), což byl hlavní důvod, proč jsme se do certifikace pustili. Na bezobalovém projektu spolupracujeme společně s firmou PRO-BIO, která nám násypky dodala a pravidelně je zásobuje svými surovinami. Násypky obsahují základní suché suroviny – obiloviny a luštěniny. Hlavní myšlenou je zákazníkům ukázat další možnost nakupování – bez zbytečných obalů, tedy ekonomičtěji a ekologičtěji. Očekávám, že díky této certifikaci se o nás dozví další noví zákazníci.
Plánů máme spoustu - v současné době chceme co nejdříve spustit e-shop, díky kterému bychom se chtěli dostat k zákazníkům, kteří žijí na menších městech, kde je nákup bioproduktů obtížnější. Do konce léta chceme rozšířit naši nabídku o celou řadu nových produktů, což souvisí s lehkou přestavbou zadní části obchodu. Zároveň očekávám rostoucí zájem o bezobalový nákup a možnost rozšíření bezobalového sortimentu. A jelikož nám současné prostory začínají být trochu těsné, rádi bychom otevřeli v blízké budoucnosti ještě druhou pobočku.
Mým velkým snem je také otevřít bio-veganskou kavárnu, ale to už nevím, jak to budu všechno zvládat.