Mnoho lidí stále žije v představě, že „biopotraviny“ jsou zbytečně drahé. A že pojem „ekologické zemědělství“ je hloupost. Přitom jsou to ale jen předsudky. V následujících odstavcích si ukážeme, že ne všechno, co je zdravější, musí nutně znamenat dražší. A že ekologické zemědělství a nálepka „bio“ nejsou jen marketingovým trikem.

Co je to vlastně „bio“?

Co se vlastně skrývá za tou kouzelnou formulkou „biopotravina“? Jde o produkty ekologického zemědělství, pro něž je typická mnohem větší šetrnost ve vztahu k půdě, ale přírodě vůbec, a tak se nezatěžuje životní prostředí. To znamená, že se při pěstování upouští od pesticidů, umělých hnojiv či genetického modifikování. Při upracování samotných potraviny se pak nevyužívají takové látky, jako jsou aromata, barviva či konzervanty. Takový přístup ve svém důsledku podporuje trvale udržitelný rozvoj zemědělství.

Bio rovná se kvalitní

A není to „bio“ jen nějaká nálepka? Není. Ekologičtí zemědělci musejí splňovat mnoho přísných podmínek pro to, aby jejich produkty mohly obdržet certifikát „bio“. Farmy navíc procházejí pravidelnými kontrolami, které zaručují kvalitu těchto potravin. Pod drobnohledem jsou přitom podmínky pěstování, stav půdy, ale i balení a skladování konečných produktů.

Není to drahé, jak se tvrdí

Celkem už zažitým stereotypem je představa, že „biopotraviny“ musí být nutně drahé. Není tomu tak. Tedy jistě, „biopotraviny“ mohou být dražší, ale pokud bude váš nákupní košík obsahovat převážně obiloviny, luštěniny, sezónní zeleninu, ořechy, různá semínka, tofu, tempeh apod., případně si čas od času koupíte nějakou superpotravinu či zdravou sladkost, tak v porovnání s klasickým nákupem (obsahujícím řadu mléčných produktů, masa všech druhů, sušenek aj.) ve finále utratíte za „biopotraviny“ stejnou částku peněz.

Je to ekologické

Když se podíváme na dopady zemědělství, „biopotraviny“ ve skutečnosti dražší nejsou. Klasická produkce s sebou totiž nese řeky znečištěné škodlivými chemickými hnojivy, všelijaké výzkumy či testy, náklady na likvidaci nebezpečného odpadu a také znečištění životního prostředí. Toto všechno jsou však důsledky, se kterými se ekologické zemědělství nepotýká!

Proč jsou některé „biopotraviny“ dražší? Ekozemědělci využívají mnohem více ruční práci. Také dbají na kvalitu produkce, a ne na její kvantitu. „Biopotraviny“ také neobsahují všelijaké levné přidané látky. S tím se sice pojí o něco vyšší nálady, ale díky tomu, že je ekologické zemědělství mnohem šetrnější, můžeme zanechat kvalitní úrodnou půdu i pro další generace.

Problémem, o kterém se moc nemluví, je fakt, že do ekologického zemědělství na rozdíl od toho klasického neproudí téměř žádné dotace. Ministerstvo zemědělství vyplácí stamiliony na zlepšení podmínek farmářům, kteří při své práci využívají klasické metody. To u ekologického způsobu práce bohužel neplatí.

Zajímavé je také srovnání toho, kolik stojí „biopotraviny“ v nákupních řetězcích a kolik ve specializovaných prodejnách. Ve velkých obchodech, které se orientují především na zisk, mohou být ceny zdravějších potravin až o několik desítek vyšší!

Biopotraviny jsou zdravější a chutnější

Co je pro spotřebitele stěžejní, je to, že „biopotraviny“ jsou zdravější i chutnější než ty klasické. Díky přirozenému způsobu pěstování si ovoce i zelenina uchovávají přirozený obsah vody, více sušiny, vitamínů i minerálů, a to až v řádu desítek procent. Je to dáno tím, že v ekologickém zemědělství rostou produkty přirozenou rychlostí, bez chemických urychlovačů. Na povrchu ekologicky vypěstovaného ovoce či zeleniny navíc nenajdete žádné jedy. Oproti tomu třeba takové běžně vypěstované jablko obsahuje i třicet jedů, z nichž většina zůstává v takovým ovoci i po omytí.

Takže pokud chcete jíst zdravě a chutně, navíc s ohledem na životní prostředí, vsaďte na bio.

Autor: Zuzana Holmanová