Po dlouhém čekání přichází očekávané jaro, příroda se začíná probouzet a i my se začínáme cítit více optimisticky a máme více energie. Zároveň je to náročné období, zvláště pro toho, kdo si v zimě nedopřál odpočinek a chybějící energie se tak může projevit jarní únavou. Podle čínské medicíny přešlo období do elementu dřeva, a nejohroženějším orgánem je žlučník. Jeho poškození se projevuje bolestí velkých kloubů a po psychické stránce výbušností, zlostí a zároveň i potlačováním zlosti a vyhýbání se konflitkům, což se pak v těle ukládá např. jako žlučové kameny. Důležité je vždy si tyto emoce uvědomit a pozorovat je, případně je transformovat na pozitivní.

Dietní opatření při problémech jsou vynechání tučných a smažených jídel, masa a mléčných výrobků. A to už se dostáváme k nám bližšímu označení tohoto období,a to k půstu. Půst není vázán jen nábožensky, objevuje se v různých filozofiích a výživových směrech na celém světě a je spojován s očistou psychickou, která jde ruku v ruce s tou tělesnou. Mnoho z nás na jaře cítí potřebu odlehčit jídelníček, naklíčit si řeřichu a zařadit třeba čistící čaje a nutno podotknout, že ubrání jídla nám neuškodí, spíše naopak.

Tipy na vaření

Vhodné je zařazovat zelené jídlo, které začíná nyní růst nebo klíčit a obiloviny, třeba špalda. Skvěle se upravuje s dušenou zeleninou a kysaným zelím. Pšenice špalda představuje jednu z vůbec nejstarších kulturních obilnin. Vyniká jedinečnými nutričními vlastnostmi. Oproti klasické pšenici je mnohem lépe stravitelná, obsahuje více živin a její lepek nezatěžuje tolik náš trávicí systém. Pitný režim můžeme doplnit nápoji s pampeliškou, čekankou nebo třeba žaludy. Žaludovka je překvapující alternativou k obilným i pravým kávám a vychází z polozapomenuté moudrosti našich předků a jejich těsného sepětí se silami přírody a jejími plody. Vychutnejte si Žaludovku horkou či vychlazenou, samotnou nebo s přídavkem mléka či medu, filtrovanou pro opravdový požitek z její chuti nebo nefiltrovanou s jemnou usazeninou, která nápoji dodává hutný a zasycující charakter. 

Tip pro zdraví

O tom, co a jak si můžeme doma naklíčit, se můžete dočíst zde. Pokud máte možnost vyběhnout na čisté místo, natrhejte si mladé kopřivy na čaj a pampeliškové listy na salát. Nebo vysejte pšenici a z vyrostlé travičky si vylisujte šťávu. Jednodušší je samozřejmě pořídít si hotový prášek z mladého ječmene nebo chlorellu a v tento čas nám za to tělo opravdu poděkuje.

Tip pro krásu

Sílící sluníčko nás láká ven, a je dobré na něj pokožku po zimě připravit. Shanti Spirit opalovací olej s jojobou a oreláníkem barvířským vznikl macerací semen oreláníku barvířského ve směsi rostlinných olejů. Tuto metodu již používali amazonští indiáni a výsledkem je krásná slunečná barva jemného opalovacího oleje. Chcete být zdravě, přirozené a rychle opáleni a toužíte i po tom, aby vám opálení dlouho vydrželo? S tímto olejem lze opálení docílít i při nízké expozici slunečních parsků. Povzbuzující přírodní melanin obsažená v oreláníku usnadňuje při opalování pigmentaci pokožky, protože oreláník je mimořádně bohatý na beta karoten (100x vyšší obsah než v mrkvi). Zároveň chrání vaší pokožku před poškozením slunečními paprsky, působí proti stárnutí, zvyšuje elasticitu pokožky a je bohatý na stopové prvky. Je vhodný pro všechny typy pleti a jeho ochrana před sluncem je ekvivalentní faktoru 5/6. Při každém použití se vám po těle rozlije příjemná liliová vůně Monoï.

Tip pro domácnost

Jarní úklid je vhodný jak pro tělo, tak pro naše nejbližší prostředí. Říká se, že to co máme ve své mysli a těle se projevuje v našem prostředí (domově nebo třeba na pracovním stole) a naopak, proto je příznivé přijmout tzv. jarní úklid opravdu symbolicky jako nutnou očistu na všech úrovních. Pomozte si přírodní vůní: směs éterických olejů Příliv energie se používá k povzbuzení při únavě a k rozproudění energie v těle. Posiluje při nervové slabosti a úzkosti, obnovuje nadšení a sebedůvěru, dodává odvahu. Účinně posiluje sebevědomí, rozptyluje smutek a melancholii.

Pořiďte si zelenou knihu o detoxikaci :) Detoxikace stimuluje samoléčebné schopnosti organismu. Její výsledky mohou být opravdu ohromující. Správně provedená detoxikace harmonizuje organismus, navozuje pocit zdraví, dodává energii a zbavuje negativního myšlení.

Užívejte si jaro!

text: Lucie Korbová

foto: Pixabay