Listopadem nám začal pravý podzim, podle čínské medicíny vládne element kov a hodnotou, nad kterou se máme zamyslet, je sebeúcta a zdokonalování sebe sama.  Máme potřebu být více doma a odpočívat, nevydáváme tolik energii jako v teplých měsících. Na přírodě vidíme, jak je vše neustále v pohybu a jak některé věci musí "zemřít", aby se nové mohly narodit..Nejvíce ohroženým orgánem v listopadu jsou plíce. Symbolizují naši základní potřebu k životu, kterou je dýchání a jsou symbolem komunikace - dýcháme s ostatními stejný vzduch, něco nemůžeme "vydýchat".. 

Plicím prospějí různé bylinkové čaje, zahřívající koření jako hřebíček a zázvor a vynechání nebo snížení konzumace mléčných výrobků.

Tip na recept

Nově v našem sortimentu najdete zajímavou plodinu nazývanou Jobovy slzy. Slzovka obecná  je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu. Slzovka podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků. Má příznivý vliv na trávení a tím i na pleť.

Čínská polévka se slzovkou: 1 čerstvé kuře, 2 1/2 l vody, 30 g slzovky namočené přes noc ve vodě, 5 nasekaných plátků čerstvého zázvoru, 300 g pokrájených čerstvých hub, 3 snítky nasekané cibulky, 1 PL soli, 2 PL rýžového vína, 1/2 ČL čerstvě mletého pepře. Očistíme kuře a nakrájíme ho na plátky. Plátky dáme do hrnce s vodou a předem namočenou slzovkou, zázvorem a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a dusíme 2 hodiny, dokud není kuře křehké. Přidáme všechny ostatní ingredience, dusíme cca 2 minuty a polévku můžeme podávat.

Tip pro zdraví

Nejdůležitější pro zdraví je prevence - kvalitní strava, spánek, pohyb a radost. Když už přijde signál v podobě nemoci, je možné si pomoci přírodně. Extrakt z grepových jader působí proti bakteriím a má široké spektrum využití; na bolesti v ústech a krku, na poranění kůže, na ošetření pleti nebo vlasů při výskytu vší.

Tinktura z lichořeřešnice je dalším z přírodních antibiotik, působí především na močové cesty a onemocnění dýchacích cest.

Tip pro krásu

Pravidelná péče o pleť se vyplácí, vše začíná samozřejmě stravou a vnitřní pohodou, ale vnější péče je v dnešní době nezbytná. Vyzkoušejte ranní nastartování v podobě Královské snídaně pro pleť, 3 minutové smývací masky s avokádem olejem, extrakty z mateří kašičky, rakytníku a šalvěje, která pleť zárověň krásně vyživí. A po náročném dni oceníte večerní sprchu s uklidňující vůní levandule a smyslnou vůní vanilky v jedinečném sprchovém krému od Primavery.

Tip pro domácnost

Úklid domácnosti přeneseně symbolizuje úklid uvnitř nás, hromadění věcí, které nepoužíváme nebo na ně máme nezdravě špatné vzpomínky, nám jen blokují místo pro to nové a živé. Nebojte se úklidu a pomozte si jak jinak než ekologicky, například čistícím pískem od Sodasanu nebo leštící pastou s citrónem od Planet Pure. Můžete přidat kapku éterické směsi na dýchací cesty Respirant a uděláte pro své zdraví dvojnásob :)

 

Krásný listopad!

text: Lucie Korbová