Máme tu prosinec, poslední měsíc v roce. Příroda se chystá ke spánku a předvánoční atmosféra nás ladí na zpomalení a hodnocení uplynulého roku. Podle tradiční čínské medicíny je nejvíce ohroženo tlusté střevo, které stejně jako plíce patří pod element kovu. Z fyzického hlediska se stará o vypouštění odpadů z našeho těla a přeneseno na psychiku jím pouštíme i vše, co už nepotřebujeme. Oslabení střeva se projevuje jeho nesprávnou funkcí, ať už zácpou nebo průjmem. Dlouhodobé oslabení vede k oslabení imunity, které se projevuje nemocemi sliznic, například častými rýmami, a střevo se také čistí přes kůži, ekzémy a různými vyrážkami. Tlusté střevo je dobré čas od času vyčistit, ať už odlehčenou stravou (a zrovna přes vánoční svátky je střevo nejvíce zatěžováno), nebo přípravky pro detoxikaci, a zároveň je prospěšné věnovat se i duševní očistě. K té je právě nyní nejlepší čas.

Tipy pro zdraví 

Pokud chcete začít očistu střev pomocí potravinového doplňku v nejlepší biokvalitě, zkuste Total Detox - 100% raw prášek. Maximální zachování živin v certifikované kvalitě BIO = superpotraviny značky Purasana. Tento silně detoxikační prášek je směs šesti přísad – chlorelly, spiruliny, kakaa, prášku z ječmene, lucumy a prášku ze zelené pšenice. Lucuma: prášek se získává ze sušených drcených plodů stromu Pouteria Lucuma, který roste v Andách. Jeho ovoce je známo jako „Zlato Inků“. Je ideální alternativou k jiným sladidlům, má nízký glykemický index a zároveň lahodnou chuť. Obsahuje přirozeně se vyskytující cukry, B-vitamíny, minerály a fytonutrienty. Má přírodní sladkou chuť, žádné nezdravé cukry, ideální pro diabetiky. V Peru se používá jako dětská strava namísto brambor.Má měkkou, mírně nasládlou chuť s nedefinovatelnou „nebeskou“ dohrou a náznaky javoru a sladkých brambor. 

A druhým tipem je vitamin D, který by měla suplementovat většina z nás minimálně v zimě. Tělo ho sice přes léto vytvoří, pokud dostatečně pobýváte na sluníčku, ale jeho zásoby během pár měsíců dojdou. Potřebujeme ho pro zdravé kosti a zuby, pomůže také obranyschopnosti i dobré psychické kondici. Vegetariánské kapsle Viridian obsahují  vysoce využitelnou, biologicky aktivní formu vitamínu D3. Použita je výhradně forma kvalitních kapslí rostlinného původu, s obsahem „volného“ prášku (značka Viridian Nutrition nevyužívá formu levnějších tablet z důvodu vysokého obsahu balastních „pojiv a lepidel“, která mohou tvořit až 50% tablety). Produkt neobsahuje geneticky modifikované, či ozařované složky.

Tipy pro krásu

Jaké je největší tajemství krásy naprosto bezchybné a zdravé pleti a vlasů japonských žen? Krom stravy a zeleného čaje je to kaméliový olej! Panenský olej má jemně žlutou barvu a pochází s plodů keře kamélie japonské. Keř kvete celou zimu a plody se sklízí na podzim. Kaméliový olej je velmi lehký, hluboce výživný a hydratační. Obsahuje vitamíny A, B , C, E a polyfenoly- přírodní antioxidanty, které chrání pokožku před škodlivými účinky UV a volnými radikály. Naneste malé množství do vlhké pokožky (nejlépe po sprchování nebo ve vaně). Jemně a důkladně promazávejte až do úplného vstřebání.

A ještě jeden olej, tentokrát pro venkovní využití. Shanti Spirit opalovací olej s jojobou a oreláníkem barvířským vznikl macerací semen oreláníku barvířského ve směsi rostlinných olejů. Tuto metodu již používali amazonští indiáni a výsledkem je krásná slunečná barva jemného opalovacího oleje. Chcete být zdravě, přirozené a rychle opáleni a toužíte i po tom, aby vám opálení dlouho vydrželo? S tímto olejem lze opálení docílít i při nízké expozici slunečních parsků. Povzbuzující přírodní melanin obsažená v oreláníku usnadňuje při opalování pigmentaci pokožky, protože oreláník je mimořádně bohatý na beta karoten (100x vyšší obsah než v mrkvi). Zároveň chrání vaší pokožku před poškozením slunečními paprsky, působí proti stárnutí, zvyšuje elasticitu pokožky a je bohatý na stopové prvky. Je vhodný pro všechny typy pleti a jeho ochrana před sluncem je ekvivalentní faktoru 5/6. Při každém použití se vám po těle rozlije příjemná liliová vůně Monoï.

Tipy na recept

V zimě je dobré omezit mléčné výrobky, které organismus ochlazují a zahleňují. Zkuste proto obilné nebo ořechové alternativy. Je to zajímavá změna a takovým mandlovým mlékem pokrm rovnou osladíte (pokud je to žádoucí samozřejmě :) Sušené nápoje od Ecomilu jsou to nejlepší, co si můžete ze sušených nápojů dopřát. Snadno stravitelný bio nápoj v prášku EcoMil je vyrobený z mandlí, které jsou dobrým zdrojem bílkovin s vyváženým obsahem aminokyselin. Nápoj je 100% nemléčný, neobsahuje laktózu.V naší nabídce najdete i například rýžovou šlehačku ve spreji, která je chuťově výborná a rozhodně přijatelnější pro zdraví, než klasická mléčná, nabitá éčky.

Tip pro domácnost

Pokud jste ve víru výroby vánoční výzdoby, při které (zejména s dětmi) mohou vzniknout různé nehody, vybavte se odstraňovačem skvrn ve spreji Planet Pure. Poradí si se skvrnami od vína, lepidla i od oleje. Díky praktickému rozprašovači účinné látky proniknou hluboko do vláken tkaniny a skvrnu snadno vyčistí. A po pečení a náročném vaření využijete extra silný čisticí přípravek na silně znečištěné povrchy. Účinně odmašťuje trouby, sporáky a další znečištěná místa v domácnosti.

Na závěr tip na relaxaci, pokud jste ještě nezaznamenali v naší nabídce úžasné japonské vonné tyčinky, je nyní čas je zkusit :) Jsou v krásném balení a budou i krásným dárkem. 

Krásný advent!

text: Lucie Korbová