Také vyhazujete se zděšením kila odpadků a především plastů a přemýšlíte, jak odpad zredukovat? Je třeba uvažovat, protože tvorba odpadu začíná vlastně už nákupem. Vše, co si přineseme do domácnosti, ať už se jedná o balené potraviny, nové oblečení nebo nábytek, dříve či později skončí na skládce. Vypadá to, že třídění odpadu už nebude stačit, je nás prostě moc, a třídit a znovu zpracovat se dá zatím jen malá část, takže se nám prostě hromadí odpadky na skládkách, které ale nevidíme. Popelnice se vyvezou a dál se o to nemusíme starat, jako by odpad nebyl.

Američanka Bea Johnson přišla s nyní poměrně opěvovaným konceptem Zero waste, tedy nulového odpadu. Základem tohoto životního stylu je 5 anglických R - refuse, reduce, reuse, recycle, rot - tedy odmítnout, snížit (redukovat), znovu použít, recyklovat, nechat shnít (kompostovat). Dodržováním těchto zásad vyprodukovala její čtyřčlenná rodina za rok jednu litrovou zavařovačku odpadu! Nemusíme být hned takoví borci, ale určitě nezaškodí se zamyslet, jak můžeme vyhazovat méně. ( Podle výzkumu Ekokozy, která se zabývá kompostováním, se dá až 40% směsného odpadu z domácností vytřídit zpět na kompost).

Nakupujte bezobalově

V Bioplanetě rozšiřujeme bezobalový prodej z násypek. Nyní můžete vybírat z některých obilnin, luštěnin, rýže a semínek, a chystáme přídavek v podobě 20 násypek! Díky vašim komentářům na facebooku máme představu, o které produkty byste měli zájem. Nakupovat můžete do našich papírových pytlíků, nebo si nosit své vlastní, a vůbec nám to nevadí :) Dále můžete do svých obalů nakoupit pečivo, ovoce a zeleninu.

Nepoužívejte jednorázové tašky a obaly

Vybírat můžete z bavlněných tašek či košíků, nebo si u nás vybrat tašky z recyklovaných pet lahví Ecozz a Envirosax. Jsou skladné, lehké, unesou až 20 kilo a především mají spoustu nádhernýc vzorů! Igelitkám odzvonilo :) Nebalené produkty můžete nakupovat do papírových nebo látkových sáčků.

Nepoužívejte jednorázově, co můžete používat dlouhodobě

Typicky se může jednat třeba o lahve na pití nebo kelímky na kávu. Vybírat můžete ze skleněných Re Tap lahví z nerozbitného borosilikátového skla (na prodejně) nebo oblíbených Zdravých lahví. Zdravá lahev® je ideální lahev na vodu, studené i teplé nápoje, kterou si během několika let ověřilo a oblíbilo již mnoho maminek, dětí a sportovně aktivních lidí, kterým záleží na vlastním zdraví.  Jsou vyrobeny z bezpečného medicínského materiálu, speciálně vyvinutého pro zdravotnictví, díky kterým získávají oproti běžným lahvím značné výhody (bez ftalátů, změkčovadel, BPA , nepojímá pachy, netvoří se v ní plísně). 

Bambusové ekologické kelímky na kávu (nebo čaj samozřejmě) jsou u nás velkou hvězdou. Jsou prostě nádherné, skvěle se z nich pije a jsou 100% rozložitelné.

Dámy neprohloupí s pořízením nejednorázových hygienických pomůcek, u nás konkrétně kalíšků Gaia Cup od české značky Tierra Verde a menstruačních mořských houbiček, vše si můžete prohlédnout na naší prodejně. Kromě toho, že ušetříte spoustu peněz, prospějete svému zdraví i planetě.

Šetřete obalem

Spoustu produktů nejde nakupovat bez obalu, leda bychom si vše pěstovali a vyráběli... Přesto můžeme alespoň omezit problematické obaly a nahradit je šetrnějšími.

Myjte se mýdlem z papírové krabičky, a to i vlasy.

Místo deodorantu v plastové nádobce zkuste solné mýdlo Cereus. 

Kupte si bambusový rozložitelný kartáček na zuby, nebo dřívko Siwak.

Na odpadky pořiďte rozložitelné pytle a nádobí myjte houbičkami z recyklovaných materiálů.

Obecně kupujte větší balení, která vyjdou levněji a opět s takovým výrobkem koupíte i menší množství odpadu. Třeba takové ořechy

 

Možná si pak zkusíte vyrobit něco doma, jogurt nebo třeba balzám na rty. Důležité je nad věcmi uvažovat, bádat, objevovat...a především brát takové výzvy s lehkostí.

Na druhou stranu, pak by totiž nebyla naše Bioplaneta potřeba :)

text: Lucie Korbová