V srpnu si stále užíváme teplých dní i nocí, aktivity a radosti. Vládne element ohně a červená barva, která ale postupně přechází do žluté barvy elementu země. Je vhodné užívat si tepla, světla, přiměřeně se slunit a vytvářet si tak do zásoby vitamin D, který se nám bude hodit v zimě... užívat si pobyt a pohyb venku, s přáteli...

Nejvíce ohroženým systémem je termoregulace. Můžeme se přehřívat, nebo naopak je nám zima. Pak je dobré se zastavit, uvědomit si, co nám chybí (v případě pocitů chladu) nebo co v nás naopak přebývá v případě pocitů horka a silného pocení (vztek, napětí..). Vždy je potřeba vnímat své pocity a řídit se jimy, protože jen my víme, jak se cítíme a máme na své pocity plné právo (pokud si ho nenecháme vzít).

K podpoření termoregulace pomáhá otužování, někomu může i v létě prospívat saunování. Poraviny, které nás v létě přirozeně ochladí, jsou sezónní ovoce a zelenina (melouny, okurky, cukety...). V létě nám nedělá problém jíst hodně syrové nebo lehce tepelně upravené stravy. Z obilovin ochlazují jáhly, ječmen, žito. K pití je skvělá voda s citronem a čerstvou mátou, není potřeba, aby byly nápoje ledové.

Tip na recept

V létě a horku oceníme jednoduché a rychlé saláty, kde základ je obilnina a spoustu zeleniny, případně ještě například ryba nebo tofu. Skvělým základem jsou bulgury - tedy obiloviny upravené předvařením, usušením a nalámáním na menší kousky, takže jsou rychleji uvařené než klasická celá zrna a mají větší trvanlivost (a skvělou chuť). Vybírat můžete z ječmenného, pohankového a pšeničného. Přidáte nakrájenou okurku, čerstvá nebo sušená rajčata, bylinky, a skvělý oběd nebo večeře je na světě.

Pokud hledáte něco hotového na cesty, zkuste již namíchanou a ochucenou směs na salát či karbanátky od Biolinie.

Tip pro krásu

Na prudkém sluníčku dostávájí kromě kůže zabrat především vlasy, je proto příjemné věnovat jim více péče. Možností je mnoho, vyzkoušejte regenerační kondicionér, olejovou kúru nebo přímo masku na vlasy. Kondicionéry mají nejrychlejší použití, nanesete na umyté vlasy a po pár minutách opláchnete. Hydratační kondicionér Unique je luxusní, s organickým fair trade bambuckým máslem a aloe vera a zanechává vlasy jemnější, pevnější a zářivější. Ještě rychlejší použití mají bezoplachové kondicionéry ve spreji, od Urtekramu kokosový nebo růžový. Famózní je bezoplachové vlasové mléko John Masters. Nezatěžující lehká receptura vyživuje a hydratuje především vlasy poškozené sluncem a dodává nádhernou vůni růží.

Př větším poškození vlasů zkuste regenerační kúru, kterou je potřeba nechat na vlasech minimálně 10 minut, například ovesnou od Weledy. Na první pohled je hutnější, ale krásně se vsákne do vlasů a zbytek lehce vymyjete.

Pro ještě větší regeneraci je určena přírodní vlasová kúra v podobě neutrální vlasové barvy Senna Cassia (z řady Khadi henny na vlasy, ale nejedná se o hennu). Posiluje vlasovou strukturu, jemné vlasy budou mít opticky větší objem a hedvábný lesk, blond vlasy se oživí a získají lehký tón. Pro maximálně intenzivní vyživující kúru si můžete namíchat směs Khadi SENNA / CASSIA  s Khadi prášky AMLA (přírodní kondicionér s vitaminem C) a SHIKAKAI (čistí, posiluje kořínky, působí proti lupům). 

Tip pro domácnost

Skvrny na oblečení jsou strašáky nejen maminek malých dětí. I v ekologické drogerii najdeme skvělé pomocníky. Klasické žlučové mýdlo (neveganské) díky obsaženým enzymům výborně odstraňuje tzv. organické skvrny jako je mastnota z jídla, mastnota z pokožky na límečcích a manžetách košil, šťávy z ovoce a zeleniny, krev, tráva, červené víno, hlína, inkoust, sperma apod. Je vhodné k použití na bílé a stálobarevné textilie z přírodních vláken i směsných tkanin. Naneseme na skvrnu, promneme a necháme působit minimálně 15 minut, poté vypereme. Skvrny bílkovinného původu (krev, mléčné produkty) musíme nejprve namočit ve studené vodě, aby se bílkovina nesrazila.

Olivové mýdlo si poradí s běžnými organickými skvrnami (mastnota z jídla, mastnota z pokožky na límečcích a manžetách košil, šťávy z ovoce a zeleniny, krev, tráva, červené víno, hlína, inkoust apod.). Poslouží i k ručnímu praní jemného prádla a vlny, pro dětské prádlo a obecně pro všechny s citlivou pokožku. Je vhodné k použití na bílé a stálobarevné textilie z přírodních vláken i směsných tkanin. Je alternativou žlučového mýdla vhodnou pro vegany (i když není tak účinné jako žlučové mýdlo).

Pro namáčení silně znečištěného prádla existují prášky s aktivním kyslíkem, které se zároveň přidávají k praní bílého prádla a mají bělící účinek. Na praní a dezinfekci látkových plenek využijete prášek Nappy fresh.

Krásné léto!

text: Lucie Korbová