Nastává doba příprav na zimu, svátky, Vánoce, kdy pečeme a vaříme asi víc než jindy v roce, a proto neškodí přiblížit si, jak můžeme v kuchyni tvořit zdravěji. Představíme si novinky v moukách, sladidlech a tucích.

Tuky

Tuky jsou nezbytnou součástí jídelníčku, nejspíš už jste zaznamenali ústup nízkotučných diet, které prostě nemohou fungovat. Tuky se sytíme a fungujeme, problém s přibíráním na váze a tvořením tukových zásob na těle není v příjmu tuků, ale v přílišném příjmu sacharidů, a to jak jednoduchých, tak těch složitých (oligo- i polysacharidů). V tucích se rozpouštějí důležité vitamíny, proto je důležité připravovat na nich zeleninu, například mrkev. Na kvalitních tucích se nevyplatí šetřit, správně by měly být ve skle, ještě lépe v tmavém.

Pokud nemáte intoleranci na bílkovinu kravského mléka, můžete používat máslo, ideálně bio nebo to od krav, které se pásly. Jen takové máslo má kvalitní hodnotu. Přepuštěné máslo neboli ghí je zbaveno pro někoho problematické mléčné složky a je vhodné na veškerou tepelnou úpravu. Ghí si snadno připravíte i doma. 

Nejlepší potenciál dnes skýtá kokosový olej, je ale důležité, aby byl nerafinovaný. Obsahuje převážně nasycené tuky středního řetězce, které se přímo dostávají do jater, kde jsou rychle rozkládány na energii – namísto toho, aby se ukládaly do zásoby. Kokosový olej je dobře stravitelný a podle nových studií podporuje obranyschopnost a působí protizánětlivě. Výborný je do sušenek a na různé sladké pečení nebo smažení palačinek, ale dodá šmrnc i smaženým vajíčkům. Využijete ho kromě kuchyně i v kosmetice na přípravu různých krémů nebo zubní pasty. Sehnat se dá i ve formě bez kokosové vůně.

Další rostlinné oleje je vždy třeba vybírat ty panenské za studena lisované. Nejčastěji používáme olivový, řepkový a slunečnicový, který je z těchto tří nejméně vhodný a pro tepelnou úpravu se hodí jen speciálně označení druhy - třeba ten od Countrylifu, který máme nově i v dezodorizované variantě (tedy bez silné slunečnicové příchuti). Můžete zkusit olej rýžový, který má neutrální chuť, dobře snáší vysoké teploty a má slušný obsah antioxidantů. Za zmínku ještě stojí olej sezamový, který má výraznější chuť, a olej dýňový, který dodá zajímavou tečkou dýňové nebo i jiné zeleninové polévce.

Sladidla

Jíme příliš cukru, a nebezpečný je zejména ten rafinovaný. Pozor také na různé hnědé cukry a rádoby třtinové cukry, které jsou jen obarvené a s třtinou nemají moc společného. Pokud chcete zlepšit zdraví, vynechejte cukr úplně (každopádně rafinovaný a jednoduché cukry jako glukózu a fruktózu, která škodí játrům).

Pokud sladit chcete, volte střídmě sirupy (ne agávový, který obsahuje velmi vysoké procento fruktózy), panelu nebo rapaduru (sušená třtinová šťáva) nebo kokosový cukr (který má nejnižší glykemický index, nicméně stále je stejně kalorický jako obyčejný cukr), případně stévii. Na rozmanité chutě těchto sladidel je potřeba si zvyknout, ale takový datlový sirup je také návykový :) Je skvělý do kaší a sušenek, které krásně zvláční. Sladit při pečení se dobře dá ovocem (banány, ale i jablky) nebo třeba sušenými datlemi.

Zajímavou "náhražkou" cukru je xylitoltzv. alkoholický cukr, přírodní sladidlo, které se získává třeba z kukuřice nebo březové šťávy. Jeho příjem ve vyšším množstvím může vést k trávicím potížím, ale závažnější zdravotní potíže nejsou známé. Výjimečnou výhodou tohoto sladidla je jeho schopnost omezovat  růst zubních povlaků a takto i snižovat riziko vzniku zubního kazu, proto se také používá do přírodních zubních past a žvýkaček.

Problematika sladidel je velmi složitá a není záměrem tu dopodrobna rozebírat jejich složení a chemická působení. Každopádně je potřeba si uvědomit, že samostatný cukr nepotřebujeme, naopak si jím velmi ubližujeme. Dříve býval cukr na předpis. Nadměrná konzumace zatěžuje slinivku (potřeba osladit si život vzniká často z pocitu nedostatku lásky nebo přímo sebelásky) a může vést k rozvoji cukrovky. Cukr vyvolává záněty v těle, pokud trpíte na ně nebo třeba na kožní onemocnění, zkuste cukr vynechat, uvidíte, jak tělu prospějete. Prospěšná nejsou ani umělá sladidla, která sice nemají sacharidy ("kalorie"), navozují pocit sladkého, ale v těle vyvolávají v podstatě zmatek. Při omezení slazení cukrem oceníme sladkou chuť mnoha přirozených potravin jako zeleniny a obilnin, opravdu to funguje!

Mouky

V Bioplanetě máme veliké množství mouk z nečekaných surovin, jako je karob, červená čočka nebo čirok. K moukám značky Adveni z čistě bezlepkového provozu si můžete pořídit knižního průvodce.

Do našich kuchyní si našla cestu kromě nepříliš výživné bílé pšeničné mouky mouka celozrnná a špaldová, která má univerzální použití. Společnost PRO-BIO uvedla letos na trh novinky, mouku dvouzrnkovou a čirokovou. Dvouzrnka je starší nešlechtěný druh pšenice s vyšším obsahem bílkovin, čirok je bezlepková obilnina a mouka z ní má také široké využití. Bezlepkových mouk není třeba se bát, jen pokud s nimi začínáte, je dobré použít ověřené recepty, protože těsta se z důvodu chybějícího lepku více drolí a hůř se s nimi pracuje, pokrmy z nich mají také jinou chuť, jsou sušší, což může někomu vadit. Můžete začít přidávat různé mouky do těch, které už používáte. Univerzální je mouka rýžová, kukuřičná, a oblíbená pohanková, jejíž výraznější pohankovou chuť možná neosloví každého. Pokud nechcete používat obilniny, můžete zkusit mouky ořechové (třeba kaštanovou, bohatou na vitamin C a kyselinu listovou), luštěninové nebo banánovou. Všechny mouky, které nabízíme v Bioplanetě, najdete zde. Experimentujte a užívejte si to :)

zdroje a další info např. zde

P.S. Pokud konzumujete vajíčka, dejte přednost těm z volného nebo alespoň podestýlkového chovu..

Krásný uvědomělý Advent!

text: Lucie Korbová